UWAGA:  Na terenie naszej kuchni w danym dniu, w trakcie przygotowania posiłków, wykorzystano produkty zawierające substancje mogące powodować alergię lub reakcję nietolerancji (Rozp. PEiR 1169/2011z dnia 25.10.2011 r. ws. przekazywania konsumentom informacji na temat żywności). 

Oznakowanie alergenów w jadłospisie jest zgodne z Załącznikiem nr 2, dotyczącym substancji mogących powodować alergię lub reakcję nietolerancji (przyprawy używane do potraw mogą zawierać dwutlenek siarki, sezam, orzechy arachidowe, orzechy inne, soję, seler występuje w każdej zupie).

Alergeny wytłuszczono i oznaczono cyframi przy każdym posiłku. Pobierz plik: Załącznik nr 2 – Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej – lista alergenów

W każdej grupie przedszkolnej dziecko ma dostęp do nieograniczonej ilości wody mineralnej niegazowanej.

DIETY

Zamiennik mleka krowiego – mleko ryżowe bez cukru

Diety bezglutenowe – otrzymują produkty bez glutenu

Dla dzieci z alergią pokarmową i nietolerancją niektórych produktów spożywczych, przygotowywane są posiłki takie same, z artykułów spożywczych, które dozwolone są w ich dietach