Nasza Placówka  bierze udział w w Międzynarodowym projekcie foodCIRCUS. 

Realizowany  on jest  w ramach programów INTERREG CENTRAL EUROPE. Projekt polega na opracowaniu i wdrożeniu rozwiązań z zakresu gospodarki o obiegu zamkniętym, zapobiegających marnowaniu żywności w środkowo europejskich szkołach z cateringiem, przedszkolach z kuchnią własną i cateringiem.

W projekcie zostaną utworzone zespoły merytoryczne w skład, których wejdą: intendenci, referenci, kucharze a także technolodzy żywienia, dietetycy, przedstawiciele firm cateringowych, organizacje zajmujące się ratowaniem żywności przed zmarnowaniem i Uniwersytetu Przyrodniczego. Wynikiem projektu będzie wypracowanie micro dobrych praktyk zapobiegających marnowaniu pożywienia oraz opracowanie  materiałów dydaktycznych do bezpośredniego wdrożenia w szkołach i stołówkach szkolnych.

Główne cele w projekcie:

  • Przeprowadzenie kampanii informacyjno – edukacyjnej polegającej na:
  • Przeprowadzeniu warsztatów wśród nauczycieli, dzieci, rodziców, społeczności szkolnej w zakresie zdrowego żywienia.
  • Przeprowadzeniu szkoleń podnoszących kompetencje zawodowe kucharzy i intendentów, pracowników firm cateringowych.

Projekt trwa od czerwca 2024r. do listopada 2026 r.

Zespół projektowy składa się z 5 krajów, Austrii (lider), Polska, Czechy, Włochy, Węgry (partnerzy).

Partnerami z Polski jest Urząd Miejski Wrocławia, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Politechnika Wrocławska.

Do projektu przystąpiło 13 wrocławskich placówek oświatowych, w tym Nasza Placówka.

 Oficjalna strona projektu:  https://www.interreg-central.eu/projects/foodcircus/